Lite tips om vitlökspressar

En vitlöksklyfta kan låsa upp smakpaletten på en maträtt, men att hacka vitlöksklyftor på en skärbräda kan bli gammal – liksom vitlöklukten på fingrarna. Överväg att lära dig hur man använder en vitlökspress för både tid och bekvämlighet.

Vad är en vitlökspress?

En vitlökspress, eller vitlökskross, är ett köksredskap som liknar en nötknäppare. Den förvandlar färsk vitlök till hackad vitlök genom att pressa den genom små hål. En vitlökspress är en pålitlig tidsbesparare eftersom den besparar dig från att behöva finhacka varje vitlöksklyfta. Faktum är att du inte ens behöver skala vitlöksklyftor innan du mosar dem med en vitlökspress.

De bästa vitlökspressarna kan ersätta din kockkniv, mikroplan, rivjärn eller matskärare. Vissa märken erbjuder ergonomiska modeller som gör att det känns enkelt att mosa vitlök. Du behöver dock inte spendera mycket pengar för att få en vitlökspress i bra kvalitet.

Hur man använder en vitlökspress

Att använda en vitlökspress är en enkel process i fyra steg:

  1. Förbered din vitlök. Bryt bort en färsk, god vitlöksklyfta från sin lök. Du kan skala den med en kockkniv eller en vitlöksskalare. Alternativt kan du lämna den oskalad.
  2. Lägg vitlöken i pressen. För bästa resultat bör hemmakockar spraya en droppe olivolja i skålen med sin vitlökspress för att krossa vitlöksklyftor med minimal röra. Placera dina skalade eller oskalade kryddnejlika direkt i pressens skål, även känd som koppen.
  3. Krossa din vitlök. Placera en skål under pressen för att fånga upp den pressade vitlöken. Tryck ner de två handtagen på vitlökspressen, som kommer att krossa din vitlöksklyfta och förvandla den till små bitar. Använd en smörkniv eller liten sked för att skrapa bort eventuell pressad vitlök som finns kvar på pressen.
  4. Rengör din vitlökspress. En kraftig vitlökspress i rostfritt stål är ett köksredskap som tål diskmaskin. Du kan också tvätta vitlökspressen för hand, med hjälp av en tandpetare, silikonrengöringsverktyg eller rengöringsborste för att frigöra vitlöksrester från gallret med små hål. Pressar med större hål kan vara lätta att rengöra med en enkel svamp.

Hur man använder pressad vitlök

Krossad, mosad eller finhackad vitlök passar utmärkt i många rätter.

  1. Vitlökspotatismos: En enda vitlöksklyfta kan ge ett djup av smak till klassisk potatismos.
  2. Smörigt vitlöksbröd: Den perfekta sidorätten för italiensk-amerikanska rätter som lasagne och spagetti, vitlöksbröd är smöraktigt, med massor av färsk vitlökssmak.
  3. Räkscampi med spaghetti: Lär dig hur du gör kocken Thomas Kellers klassiska räkor-scampi-recept och kombinera det med nyberedda spaghetti-nudlar.
  4. Gröna bönor i Sichuan-stil: Chilipasta, salladslök och vitlök samverkar för att göra denna salta tillbehör minnesvärd.
  5. Vitlöksnaan: Vitlöksnaan är en aromatisk, smakrik version av en älskad stapelvara i det indiska köket.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *